Skip to main content

30è CICLE DE CONFERÈNCIES DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE L'ESQUERDA "VENIM DE L'HORT. ARQUEOLOGIA I AGRICULTURA"

Ja tenim a punt el programa del cicle de conferències del Museu Arqueològic de l’Esquerda que enguany arriba a la 30ena edició. Us convidem a assistir-hi per poder commemorar aquests 30 anys amb nosaltres: enguany per parlar d’agricultura en diferents moments de la història.

Durant tots aquests anys hem convidat a arqueòlegs/gues o historiadors i historiadores a presentar la seva recerca puntera en diferents camps de l’arqueologia, la història i també a persones de diferents àmbits de la ciència, sempre amb un punt de connexió amb la història, als qui volem agrair la seva participació i que volem recordar, especialment als que ens han deixat ja.

Cada any suposa un nou repte quant al tema i a les persones que el presenten. Esperem que aquest nou cicle dedicat a l'agricultura que incorpora una demostració experimental de fabricació d'eines agrícoles neolítiques, les tres conferències habituals, que ens portaran a fa 5.300 anys aC, passant per ibers, romans i medievals, un club de lectura on podrem parlar de tauletes cuneiformes i una visita comentada al Jaciment de la Font de la Canya, sigui del vostre interès.

Us hi esperem!

EXPOSICIÓ ART PRIMER, ARTISTES DE LA PREHISTÒRIA

Des del dia 29 de setembre del 2023 fins al 7 de gener del 2024, al Museu Arqueològic de l'Esquerda, es pot visitar l'exposició temporal Art Primer, artistes de la prehistòria.
Aquesta exposició permet fer un viatge en el temps, fa més de 50.000 anys, per descobrir els orígens de l'art, a través de calcs d'art rupestre i reproduccions d'art moble prehistòric de diferents períodes i procedències. Destacant l'art llevantí, que va aparèixer fa 7.000 anys i quines són les seves característiques.
També, amb motiu d'aquesta exposició, el pròxim divendres dia 1 de desembre tindrà lloc una conferència a càrrec de Jordi Rosell sobre les excavacions que es duen a terme a les Coves del Toll i la Teixonera.

47ena CAMPANYA D'EXCAVACIONS AL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE L'ESQUERDA

Un equip d'unes 20 persones han treballat des del dia 21 d'agost fins el 2 de setembre al Jaciment de l'Esquerda, organitzats en dos grups que han treballat simultàniament al sector ibèric i al sector medieval del jaciment.

Malgrat la calorada de la primera setmana s'ha fet molt bona feina i al sector ibèric s'ha obert una nova zona d'excavació al sector nord est. S'ha acabat la casa 3 i també s'ha treballat al sector nord oest. A tot arreu apareixen mostres de la llarga ocupació del lloc, amb elements medievals que se superposen i fracturen les restes més antigues.

Al sector medieval s'ha excavat una habitació més d'una gran casa, que sembla ser un celler o una botiga. Aquest punt s'acabarà de determinar amb futurs estudis i anàlisis i també amb una altra campanya d'excavació.

Moltes gràcies a tots els participants, als directors de campanya, a tots els voluntaris, estudiants, graduats o llicenciats que hi han pres part. Moltes gràcies a les institucions que donen suport al projecte, Ajuntaments de Roda de Ter i les Masies de Roda i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

10 anys de la nova seu del Museu Arqueològic de l'Esquerda

El dia 28 de juny de 2013 s’inauguraven oficialment les obres de rehabilitació de la caserna com a seu del nou Museu de l’Esquerda. El dia 29 de juny es va fer un acte popular i es va presentar l’exposició “ I+D. Ibers +desenvolupament” produïda per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, i també es va fer una sessió de recreació històrica.

Ja han passat 10 anys, i també s’ha inaugurat ja l’exposició permanent del museu l’any 2019. Hem celebrat aquest desè aniversari amb al recital-concert de la Cia. LoPereBufa i  l’espectacle “Pensaments Pelsigats”. hem passat una estona amb el més universal dels arquitectes catalans, Antoni Gaudí. Un espectacle intimista per conèixer la seva manera de pensar, la seva peculiar filosofia de la vida i del món que l’envoltava. En format de lectura dramatitzada  i recital musical, els pensaments pelsigats, que equivaldria a trepitjats segons la manera de dir-ho al Camp de Tarragona, va a càrrec de l’actor Gerard Bidegain i Figuerola, Joel Díaz Vila, piano i Queralt Valls, violí.

Gràcies a tots els assistents a l'acte per aconpanyar-nos ens aquests 10 anys i més.

 

 

 P1060635

 

Nou canal de Youtube del museu

Podeu accedir als vídeos sobre el Jaciment i el Museu Arquelògic de l’Esquerda fent clic en aquest enllaç

Horaris

  • De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
  • Dimarts de 17:00 a 19:00h de l'1 d'abril a l'1 de novembre
  • Dissabtes, diumenge i festius de 10:30 a 13:30h.

Parlem-ne?

  • 93 854 02 71
  • 625 033 580
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.