Skip to main content

Obrim la preinscripció per a la campanya d'excavacions 2024

Obrim el procés de preinscripció per participar en la 48a campanya d'excavacions al Jaciment Arqueològic de l'Esquerda. La campanya tindrà lloc entre els dies 19 al 31 d'agost, ambdós inclosos.

El termini per poder fer les preinscripcions és del 15 d'abril al 25 de maig. Trobareu el formulari al següent enllaç: Formulari de preinscripció

Finalitzat el 30è Cicle de Conferències al Museu Arqueològic de l'Esquerda

Aquest passat diumenge vam tancar el 30è Cicle de Conferències amb la visita al jaciment Arqueològic de la Font de la Canya i Centre d'Interpretació DO VINÍFERA (Avinyonet del Penedès), amb el guiatge d'ArqueoVitis.
Enguany, el cicle ha estat dedicat a l'agricultura des de l'arqueologia. Cada una de les conferències s'ha centrat en diferents períodes històrics, començant amb el Dr. Antoni Palomo, que va parlar sobre les eines i agricultura al jaciment neolític lacustre de La Draga (Banyoles, Pla de l'Estany), i com a novetat, va dur a terme una demostració experimental de fabricació d'eines agrícoles.
A la següent sessió, el Dr. Antoni Martín va parlar d'un dels grans conreus mediterranis en època romana, el vi.
I per acabar, ja endinsant-nos en l'època medieval, el Dr. Santiago Riera va parlar sobre l'hort petit del monestir de clarisses de Pedralbes.
També hem celebrat el club de lectura, en col·laboració amb la Biblioteca Bac de Roda. Aquest any el club ha girat entorn "La Bíblia de fang" de Julia Navarro. Una sessió conduïda per les Dres. Bet Contreras i Adelina Millet, especialista en didàctica de la literatura i en llengua semítica respectivament.

 

Podeu recuperar les conferències al nostre canal de YouTube:
- Conferència "EINES I AGRICULTURA AL JACIMENT NEOLÍTIC LACUSTRE DE LA DRAGA": https://www.youtube.com/watch?v=qBn4gghegec&t=4320s
- Conferència: "IN VINO VERITAS: ARQUEOLOGIA I ECONOMIA DEL VI ROMÀ ANTIC": https://www.youtube.com/watch?v=MKeOLy3oaO4&t=769s
- Conferència: "PRODUIR DINS EL CONVENT: L'HORT PETIT DEL MONESTIR DE SANTA MARIA DE PEDRALBES": https://www.youtube.com/watch?v=Sg88GBSd6dY

 WhatsApp_Image_2024-03-09_at_11.17.37.jpeg

WhatsApp_Image_2024-03-09_at_19.14.29.jpegWhatsApp_Image_2024-03-16_at_10.31.30_4.jpeg

WhatsApp_Image_2024-03-16_at_19.14.05_2.jpeg

WhatsApp_Image_2024-03-19_at_08.53.08.jpeg

 

 

Dia Internacional de les Dones

Amb motiu d'aquesta commemoració el Museu participa en els actes que s'organitzen a Roda de Ter i que enguany giren entorn a les dones emprenedores i a l'empresària Tecla Sala Miralpeix, de la qual durant el 2023 se n'ha recordat el 50 aniversari de la seva mort. El proper dia 7 de març les historiadores Irene Llop i Núria Sadurní faran una conferència al Museu. Juntament amb l'Arxiu Històric de Roda de Ter i de les Masies de Roda i la Biblioteca Bac de Roda, s'ha creat una petita exposició que es pot visitar a la Biblioteca amb imatges del seu llegat industrial i de mecenatge. També el Fòrum Dona organitza un acte en el qual hi participen dones joves emprenedores i ACTER també presentarà l'astrònoma Henrietta Swan Leavitt, el dia 16 de març al Museu.

30è CICLE DE CONFERÈNCIES DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE L'ESQUERDA "VENIM DE L'HORT. ARQUEOLOGIA I AGRICULTURA"

Ja tenim a punt el programa del cicle de conferències del Museu Arqueològic de l’Esquerda que enguany arriba a la 30ena edició. Us convidem a assistir-hi per poder commemorar aquests 30 anys amb nosaltres: enguany per parlar d’agricultura en diferents moments de la història.

Durant tots aquests anys hem convidat a arqueòlegs/gues o historiadors i historiadores a presentar la seva recerca puntera en diferents camps de l’arqueologia, la història i també a persones de diferents àmbits de la ciència, sempre amb un punt de connexió amb la història, als qui volem agrair la seva participació i que volem recordar, especialment als que ens han deixat ja.

Cada any suposa un nou repte quant al tema i a les persones que el presenten. Esperem que aquest nou cicle dedicat a l'agricultura que incorpora una demostració experimental de fabricació d'eines agrícoles neolítiques, les tres conferències habituals, que ens portaran a fa 5.300 anys aC, passant per ibers, romans i medievals, un club de lectura on podrem parlar de tauletes cuneiformes i una visita comentada al Jaciment de la Font de la Canya, sigui del vostre interès.

Us hi esperem!

Nou canal de Youtube del museu

Podeu accedir als vídeos sobre el Jaciment i el Museu Arquelògic de l’Esquerda fent clic en aquest enllaç

Horaris

  • De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
  • Dimarts de 17:00 a 19:00h de l'1 d'abril a l'1 de novembre
  • Dissabtes, diumenge i festius de 10:30 a 13:30h.

Parlem-ne?

  • 93 854 02 71
  • 625 033 580
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.