Skip to main content

CICLE DE CONFERÈNCIES 2023: "Hem d'actuar ara, el 2030 ja no hi haurà marxa enrere" – Tomàs Molina

Enguany, el cicle porta per nom "Homo versus Natura. Una mirada al futur" i tracta de la relació de la humanitat amb la terra. Ens acompanyen grans científics i magnífics comunicadors: Tomàs Molina, Martí Boada i Eudald Carbonell. La Biblioteca Bac de Roda també ha organitzat un club de lectura relacionat, i acabarem el dia 25, amb una visita comentada a les Tines de la Vall del Flequer.

La primera conferència, ha tingut lloc el dia 4 de març a càrrec de Tomàs Molina, físic, periodista i cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya.

Al llarg de l'acte ha parlat sobre els impactes naturals que han repercutit en el clima en diversos períodes històrics i també dels factors humans que l'afecten. L'augment de CO2  és una de les principals causes de l'augment de temperatura al planeta.

El fet que actualment ens trobem en estat d'emergència climàtica no significa que ens trobem en un punt de gravetat extrema, sinó que ens trobem en un punt clau. Parlant del futur climàtic, es preveuen 4 escenaris diferents, segons la concentració de CO₂ que es concentraran a l’aire, en uns 80 anys. Si continuem sense actuar, quan arribem a l'any 2100, degut a l’augment d’aquesta concentració, la temperatura haurà augmentat entre 3,2 i 5,4 ºC, i arribaríem al pitjor dels escenaris. Per tant, quan es parla d'emergència, és perquè d'ara a el 2030 tenim l'oportunitat d'evitar-ho.

Amb això, Tomàs Molina ens ha deixat un missatge d'optimisme si fem els deures, la temperatura ja ha pujat i això no té marxa enrere, però de nosaltres depèn que no augmenti més, hem d'actuar ja. I per poder actuar ens cal un canvi d'actitud personal i sentit comú, com també una col·laboració publicoprivada per fer un canvi en els tipus d’energia que utilitzem i  reduir emissions.

Podeu veure la conferència al nostre canal de youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=xnAxLk0MZJw&t=1197s

Nou canal de Youtube del museu

Podeu accedir als vídeos sobre el Jaciment i el Museu Arquelògic de l’Esquerda fent clic en aquest enllaç

Horaris

  • De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
  • Dimarts de 17:00 a 19:00h de l'1 d'abril a l'1 de novembre
  • Dissabtes, diumenge i festius de 10:30 a 13:30h.

Parlem-ne?

  • 93 854 02 71
  • 625 033 580
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.