Skip to main content

CICLE DE CONFERÈNCIES 2023:  “La gran causa pel futur de la humanitat és la lluita pel medi ambient” – Martí Boada citant a Nelson Mandela.

La segona conferència va tenir lloc el passat dissabte dia 11 de març i va anar a càrrec del Dr. Martí Boada, Dr. en Ciències Ambientals i consultor de la UNESCO.

Amb la situació actual d'emergència climàtica, sense ànim d'espantar, però si d’informar, mencionant a Ramon Margalef: «una persona ben informada sempre multiplica», ens ha parlat de la humanitat com a part de la natura i de la dimensió humana dels paisatges. Sobre la riquesa en biodiversitat de Catalunya a nivell d’espècies d’arbres, de bolets, etc.

Ha exposat les diferents visions que hi ha de la humanitat respecte a la natura: la teoria biocèntrica, recolzada també per Ramon Margalef,  la qual parteix de la base que l'homo és una espècie més i forma part del sistema. I també ens ha parlat de la visió antropocèntrica, segons la qual  l'home actua com a explotador dels recursos de la terra, de manera il·limitada. Aquesta segona visió tradicional,  ja no s'aguanta, perquè formem part del sistema, i els recursos del planeta són limitats, molt més si tenim en compte l’explosió demogràfica, arreu del món.

Ens ha parlat de la cultura que ha generat la relació de les persones amb el bosc, o amb l’agricultura, i que es tradueix en expressions típiques que han quedat fossilitzades amb la mostra manera de parlar (en el català actual). I de com s’han relacionat alguns animals amb les persones, com s’han adaptat o com han patit els efectes de la vida moderna.

I tal com ha començat Martí Boada la conferència, tot es resumeix amb aquesta frase de Nelson Mandela: «la gran causa pel futur de la humanitat és la lluita pel medi ambient».

Podeu veure la conferència al nostre canal de youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=uwtrN789Lq0&t=3638s 

 MG 9785

Nou canal de Youtube del museu

Podeu accedir als vídeos sobre el Jaciment i el Museu Arquelògic de l’Esquerda fent clic en aquest enllaç

Horaris

  • De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
  • Dimarts de 17:00 a 19:00h de l'1 d'abril a l'1 de novembre
  • Dissabtes, diumenge i festius de 10:30 a 13:30h.

Parlem-ne?

  • 93 854 02 71
  • 625 033 580
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.