Arqueologia Experimental
Que és?
La finalitat de l'arqueologia experimental és la comprovació de les hipòtesis i les teories que aporta l'evidència arqueològica, així com possibles interpretacions sobre la funció d'un espai, d'un conjunt d'estructures o també de la relació de l'estructura amb el seu contingut, que generalment no són demostrables. Així doncs, l'experiment és un sistema pel qual es pot verificar una hipòtesi, destinada de fet, a entendre i conèixer l'activitat humana.
El procés experimental té una metodologia rigorosa i utilitza les normes estrictes de la ciència implicada; així si la prova té relació amb una estructura, l'experiment ha de satisfer els requisits arquitectònics i tècnics, i també ha d'estar subjecte a la prova del temps, si com en aquest cas concret l'experiment té a veure amb l'agricultura, el detall ha de ser acceptable per a l'agrònom i l'especialista en conreus.
Una vegada s'ha completat l'experiment es fa una comparació dels resultats de la prova i de les dades arqueològiques. Si hi ha correlació, la hipòtesi és vàlida, si no és així, cal rebutjar la hipòtesi inicial. La pròpia experimentació i els seus resultats pot fer que, en cas d'arribar a la segona possibilitat, es puguin formular altres hipòtesis al respecte.
L'aplicació directa de l'arqueologia experimental com a mètode empíric es va fer per primera vegada a Anglaterra de la mà del Dr. Peter John REYNOLDS, fundador i director de la BUTSER ANCIENT FARM . Aquest centre de recerca, en realitat un laboratori a l'aire lliure situat al comtat de Hampshire, permet visitar i comprovar in situ construccions de cabanes rodones de l'edat del Ferro, d'una vil·la romana, camps de cultiu i bestiar antics, tot en procés i en ús actiu.
D'ençà el 1990, a l'Esquerda s'inicià una col.laboració directa amb la BUTSER ANCIENT FARM, que encara continua mitjançant un seguit de projectes de recerca comuns. Així, el sistema i la metodologia d'experimentació són els mateixos que els emprats a la Butser Ancient Farm.