Skip to main content

Construcció. El graner i les sitges

L'excavació del graner medieval del segle XIII també va proporcionar  un seguit de dades de caire arquitectònic i sobre sistemes i tècniques de construcció.

La hipòtesi de construcció del graner ha generat un segon projecte (DGICYT PB94-0842) titulat: “Arqueologia Experimental: Construccions per a l'emmagatzematge agrícola i agricultura a l'Edat Mitjana”, també finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia, i dut a terme per l'equip de l'Esquerda a través de la Universitat de Barcelona.

L'objectiu prioritari del projecte era la construcció d'estructures d'estocatge i emmagatzematge de cereals, de les dues maneres que s'ha localitzat a l'Esquerda:
     •  CONSTRUCCIÓ DEL GRANER a escala real, de mides i forma iguals a l'excavat.
     •  CONSTRUCCIÓ DE SITGES SUBTERRÀNIES.

graner

D'altra banda, el projecte també contemplava altres formes de construcció localitzades al jaciment:
     •  CONSTRUCCIÓ D'ESTRUCTURES PERIBLES UTILITZANT FORATS DE PAL: tanca i paller.

Es tracta d'experimentar sobre la construcció en fusta, que deixa evidències en negatiu.
     •  CONSTRUCCIÓ DE 2 EARTHWORKS (fossat i terraplè): EXPERIMENTS D'EROSIÓ I SEDIMENTACIÓ.

Aquest sistema de fossats i terraplens permet controlar l'erosió i la sedimentació que es produeix en els sectors N/S i E/W.


Totes aquestes estructures s'han construït a l'ÀREA i es troben en procés de control. L'objecte de l'experiment, a més del resultat obtingut, és el propi procés de construcció, els materials, les eines i el temps emprat. En una segona fase, l'experiment analitza el procés de deteriorament de les estructures per abandonament.

El tercer projecte DGICYT PB98-1241, que porta per títol: “Arqueologia Experimental: utillatge i tècniques relacionades amb l'agricultura a l'edat mitjana”, , ha continuat amb l'experimentació en dues línies:

1  continuar els experiments sobre processos d'ús i manteniment de les estructures d'estocatge construïdes. Així, s'ha guardat gra en un compartiment del graner, per tal d'estudiar el seu comportament; i també s'han fet experiments amb les sitges, posant-hi gra durant espais de temps diferents.

2  iniciar l'experimentació sobre utillatge, en concret utillatge de ferro, utilitzant el material proporcionat pel jaciment de l'Esquerda.

Actualment es desenvolupa el cinquè projecte de recerca de la DGICYT del MEC: HAR2008-00871/HIST que porta per títol "Arqueologia Experimental. Etnoarqueologia aplicada al procés agrícola medieval"(2009 al 2011).

Nou canal de Youtube del museu

Podeu accedir als vídeos sobre el Jaciment i el Museu Arquelògic de l’Esquerda fent clic en aquest enllaç

Horaris

  • De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
  • Dimarts de 17:00 a 19:00h de l'1 d'abril a l'1 de novembre
  • Dissabtes, diumenge i festius de 10:30 a 13:30h.

Parlem-ne?

  • 93 854 02 71
  • 625 033 580
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.