Skip to main content

Les excavacions

El jaciment arqueològic de L'Esquerda és conegut des d'antic a la comarca d'Osona. Ja els primers anys del segle XX s'hi van realitzar diverses cales, sobretot al voltant de l'església.

Les excavacions arqueològiques sistemàtiques anuals es duen a terme des de 1977, dirigides i executades per un equip de la Universitat de Barcelona. Des de l'any 2018, la Fundació L'Esquerda és l'entitat responsable de redactar el projecte de recerca que permet portar a cap les campanyes d'excavació programades al jaciment. El projecte quadriennal que es desenvolupa des de 2018 fins al 2021 és L’ESQUERDA. PUNTS ESTRATÈGICS SOBRE EL TER DES DE LA PREHISTÒRIA FINS A L’EDAT MITJANA.

Actualment, a L'Esquerda s'hi porten a terme dues campanyes anuals. La primera té lloc durant la darrera setmana de juny i la primera de juliol, i és una assignatura pràctica del Grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona ("Pràctiques I i II"). La segona és la campanya d'excavacions que té lloc durant la segona quinzena d'agost. Ambdues compten amb el permís preceptiu del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. La subvenció de les excavacions va a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Roda de Ter, de l'Ajuntament de Les Masies de Roda i d'altres ajuntaments i entitats col·laboradores.

L'excavació del jaciment s'organitza en dos grups d'unes quinze persones cadascun: un excava a l’àrea ibèrica i l’altre, a la medieval. La metodologia i el sistema d'excavació és el mateix, permetent així treballar paral·lelament en les dues àrees del jaciment. Les persones que participen en l'excavació solen ser estudiants i/o llicenciats en arqueologia i història procedents de diverses universitats catalanes, tot i que també hi ha especialistes en altres matèries, donada la interdisciplinarietat del mètode seguit.

Un cop acabada l'excavació, al llarg de l'any es treballa de manera voluntària al taller-laboratori prop del jaciment, per tal d'estudiar, inventariar i catalogar el material, així com elaborar els informes i les memòries d'excavacions que s'entreguen a la Generalitat de Catalunya.
 
Dates d'excavació: segona quinzena d'agost
 
 • Preinscripcions: abril–maig. Places limitades.
 • Admissions: segons currículum, preferentment estudiants universitaris i/o llicenciats en arqueologia i història.
 
Informació
 
Museu Arqueològic de L'Esquerda
 • Av. Pere Baurier, s/n – 08510 – Roda de Ter - Tel. 93 854 02 71
 • Ae: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
Universitat de Barcelona ("Pràctiques I i II" del Grau d'Arqueologia):
 • Facultat de Geografia i Història. Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica.
 • C/ Montalegre, 6 – 08001 – Barcelona – Tel. 93 403 79 31

Nou canal de Youtube del museu

Podeu accedir als vídeos sobre el Jaciment i el Museu Arquelògic de l’Esquerda fent clic en aquest enllaç

Horaris

 • De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
 • Dimarts de 17:00 a 19:00h de l'1 d'abril a l'1 de novembre
 • Dissabtes, diumenge i festius de 10:30 a 13:30h.

Parlem-ne?

 • 93 854 02 71
 • 625 033 580
 • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.